Afbeelding die de veelgestelde vragen bij DakLift over het vervangen van asbest golfplaten illustreert.

FAQ

Heb je vragen over asbestdaken? 

Vind snel antwoorden in onze veelgestelde vragen.

Kan ik zonnepanelen installeren op mijn asbestdak?

Het antwoord is kortweg neen. Gezien het onmogelijk is om zonnepanelen te plaatsen op een asbestdak, zonder dat er asbestdeeltjes vrijkomen, is het dus verboden om zonnepanelen te plaatsen op een asbestdak. 

Een asbestdak reinigen, mag dat?

Het is verboden om je asbestdak te reinigen of te ontmossen.

Schuren of borstelen maken al heel snel asbestvezels los, ook al zie je dat niet met het blote oog, en dit is schadelijk voor mens en milieu.

Hoe weet ik of mijn dak asbest bevat?

Honinggraat-textuur

Je herkent een asbestdak aan de textuur van het materiaal. Golfplaten uit asbestcement hebben een gewafelde textuur in de vorm van een honingraat. Ze bestaan meestal ook uit verschillende lagen.


Asbestcementen leien zijn minder eenvoudig te herkennen. Dak- of gevel leien waar géén asbest in zit bestaan uit natuurlijke leisteen en hebben een licht gekarteld, glad oppervlak waarop zelden mos op groeit.


Productiejaar

De ouderdom van je dak kan ook handig zijn bij het bepalen of er al dan niet asbest in verwerkt is. Kort samengevat zijn de volgende materialen altijd asbesthoudend:


✔️ leien geproduceerd voor 1990;

✔️ golfplaten geproduceerd voor 1992.


Indien het moeilijk te herkennen is of er asbest in je dak zit, kan je een beroep doen op een erkende asbestverwijderaar om het te laten inventariseren. Wanneer het onmogelijk is om het met zekerheid te bepalen is het de regel om dit materiaal als asbesthoudend te beschouwen en dient het dan ook op de voorgeschreven manier gedemonteerd, verpakt en afgevoerd te worden.

Waarom je asbestdak door een professionele firma laten vervangen?

Een (verweerde) asbestcementen dak- of gevelbekleding op een veilige manier vervangen is niet vanzelfsprekend. Er komen heel wat maatregelen bij kijken om de risico’s en de verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Werk daarom enkel met een erkend asbestverwijderaar.

De werknemers van een erkend asbestverwijderaar hebben namelijk een opleiding gekregen m.b.t.:

 • Eigenschappen en gezondheidsrisico’s van asbest  
 • Soorten asbesthoudende materialen en hoe asbesthoudende materialen te herkennen  
 • Veilige werkmethoden  
 • Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen  
 • Vereisten inzake gezondheidstoezicht  
 • Opslag en verwijdering van de materialen en afvalstoffen 

Wat is het asbestattest? 

Vanaf 23 november 2022 heb je een geldig asbestattest nodig wanneer 


 • je eigenaar bent van een gebouw of een deel van gebouw (vb. een appartement),
 • en het gebouw(deel) gebouwd is voor 2001,
 • en de oppervlakte van het gebouw(deel) 20 m² of meer is,
 • en het gebouw(deel) toegankelijk is,
 • als je het gebouw(deel) verkoopt.


Het gaat om een verplichting bij de overdracht onder levenden. Ook een schenking valt daar onder. Een erfenis dan weer niet.


Vanaf 2032 is elke eigenaar van een gebouw gebouwd voor 2001 verplicht om een asbestattest te bezitten. 


Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden. 


De inventarisatie voor een asbestattest is 'niet-destructief'. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel. Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden. 

Hoeveel kost het om mijn asbestdak te vervangen?

Regelmatig vraagt men ons hoeveel het kost om een asbestdak te vervangen. Wat een logische vraag is, maar helaas moeten wij daar op antwoorden dat het onmogelijk is om zomaar een prijs uit onze mouw te schudden. Om een correcte prijs te kunnen maken, dienen wij ter plaatse te komen om:

 • Het asbestdak volledig op te meten. Hierbij is niet enkel de oppervlakte van belang. Ook het soort dak en de structuur worden in acht genomen.
 • De staat van het asbest te bepalen. Het scheelt in hoeveelheid werk of de asbest golfplaten verduurd zijn of nog als geheel gedemonteerd kunnen worden.
 • De werkomgeving te bekijken. Is het gebouw en de omgeving vrij toegankelijk? Waar kunnen we de materialen, container,.. plaatsen? Is er een hoogwerker nodig?
 • Samen de nieuwe materialen kiezen. Je kan kiezen uit duurzame golfplaten, sandwichpanelen met enkele plaat of met geïsoleerde plaat,.. Moeten er nieuwe dakgoten               komen?

Wat we wel op voorhand kunnen vertellen is dat wij scherpe prijzen hanteren en dat onze offertes vast zijn. Je komt dus niet voor verrassingen te staan door ‘onvoorziene’ meerkosten!

Welke voorbereidingen moet je zelf treffen voor een asbestsanering?

Voor Daklift je asbestdak komt vervangen, dien je een aantal voorbereidingen te treffen opdat de werken op een efficiënte en veilige manier kunnen gebeuren: 


Het gebouw, schuur, stal,.. dient voldoende leeg te zijn om optimaal te kunnen werken.


Voldoende plaats rond het gebouw voorzien voor kranen en verreikers en de asbestcontainer.


Alle objecten uit de omgeving verwijderen zodat er geen asbestvezels op terecht kunnen komen.

Wat is een slechte staat van asbest?

Een asbesthoudende golfplaat die in slechte staat verkeert, kan brokkelig zijn, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden verkruimeld of tot poeder kan worden gereduceerd door er met de hand op te drukken. Brokkelige asbesthoudende golfplaten zijn bijzonder gevaarlijk omdat ze grote hoeveelheden asbestvezels in de lucht kunnen brengen, waardoor het risico van blootstelling toeneemt.


Als je denkt dat je mogelijks asbesthoudende golfplaten op het dak van je huis of bedrijf hebt die in slechte staat verkeren, is het belangrijk deze te laten vervangen door een gecertificeerde asbestverwijderaar. Zo voorkom je de verspreiding van asbestbesmetting en bescherm je de gezondheid en veiligheid van jezelf & anderen.

Is het veillig om regenwater op te vangen van een asbestdak?

Regenwater opvangen is een geweldige manier om water te besparen en je tuin te bewateren. Maar als je een oud asbestdak hebt, is het opvangen van regenwater niet veilig. Het verouderde dak kan namelijk asbestvezels loslaten, wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

HET ANTWOORD OP JE VRAAG NIET GEVONDEN?

Ons team is slechts een mailtje verwijderd om je vragen te beantwoorden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Nee, dank je wel.