Wat is asbest nu eigenlijk?

Asbest kan zich op veel plaatsen in onze huizen en in onze omgeving bevinden. Het leek vroeger immers een interessant materiaal: sterk, vuurvast,... Ondertussen weten we dat asbestvezels inademen schadelijk kan zijn voor je gezondheid. 

Asbest is een natuurlijk product, bestaande uit gesteente en daarin mineralen met taaie, onbrandbare vezels.
Wat velen niet weten is dat dit reeds in de oudheid gebruikt werd omwille van zijn brandwerende eigenschappen. Zo werd asbest in de tijd van de Romeinen🏛 o.a. gebruikt voor het maken van lijkwaden. Arabische troepen verwerkten asbest in hun strijdkledij zodat ze bij een bestorming brandbommen konden gebruiken zonder zelf gevaar te lopen.

Na de tweede wereldoorlog tot in de jaren tachtig werd asbest vooral gebruikt in verschillende bouwmaterialen o.w.v. van bepaalde nuttige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop.

Omwille van schadelijkheid voor de gezondheid🤢 werd het gebruik van asbest in 1998 definitief verboden.⛔
Asbestvezels zijn niet gevaarlijk zolang ze goed gebonden zijn. Het grote gevaar ligt in het inademen van losse asbestvezels die vastlopen in kleine luchtwegen en longblaasjes.
De kans om een ziekte te krijgen door asbest hangt af van de hoeveelheid vezels die je inademt tijdens je leven.
De meeste aandoeningen openbaren zich pas tientallen jaren na de blootstelling aan asbest en zijn niet of nauwelijks te genezen.

Denk daarom aan je gezondheid en aan die van anderen & pak nu je asbest dak aan🛠

Wij meten je dak op en bezorgen je een GRATIS offerte.

Recently Viewed

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Nee, dank je wel.