Hoe weet ik of mijn dak asbest bevat?

^Honinggraat-textuur

Je herkent een asbestdak aan de textuur van het materiaal. Golfplaten uit asbestcement hebben een gewafelde textuur in de vorm van een honingraat. Ze bestaan meestal ook uit verschillende lagen.

Asbestcementen leien zijn minder eenvoudig te herkennen. Dak- of gevel leien waar géén asbest in zit bestaan uit natuurlijke leisteen en hebben een licht gekarteld, glad oppervlak waarop zelden mos op groeit.


^Productiejaar
De ouderdom van je dak kan ook handig zijn bij het bepalen of er al dan niet asbest in verwerkt is. Kort samengevat zijn de volgende materialen altijd asbesthoudend:

✔️ leien geproduceerd voor 1990;
✔️  golfplaten geproduceerd voor 1992.

Indien het moeilijk te herkennen is of er asbest in je dak zit, kan je een beroep doen op een erkende asbestverwijderaar om het te laten inventariseren. Wanneer het onmogelijk is om het met zekerheid te bepalen is het de regel om dit materiaal als asbesthoudend te beschouwen en dient het dan ook op de voorgeschreven manier gedemonteerd, verpakt en afgevoerd te worden.

Vraag je je af of dak asbest bevat of weet je dit al zeker en wil je dit graag door een gespecialiseerde firma laten saneren?

Wij komen graag langs voor advies en een GRATIS offerte.

Recently Viewed

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Nee, dank je wel.